Prozdrowotne właściwości pokrzywy są znane wszystkim miłośniczkom fit odżywiania nie od dziś. Ta roślina jeszcze bardziej zyskuje w naszych oczach, gdy do jej leczniczego działania dodamy fakt, że można z niej przyrządzić rozmaite wyroby – od różnego rodzaju herbat aż po sałatki. Właśnie na tą ostatnią zdecydowała się niedawno Katarzyna Błażejewska-Stuhr, która nie może nachwalić się walorów smakowych swojego kulinarnego odkrycia.
Pokrzywa ze względu na parzące liście cieszy się bardzo różną sławą. Eksperci są jednak zgodni, że nie można odmówić jej niezwykle pozytywnego wpływu na ludzki organizm, a przez wielu jest nawet określana mianem naturalnego antybiotyku. Najpopularniejszą formą jest herbata przygotowywana na jej bazie, która kryje w sobie mnóstwo prozdrowotnych właściwości.
Pokrzywa słynie przede wszystkim z korzystnego wpływu na nerki oraz właściwości moczopędne, dzięki czemu okazuje się nieocenioną siłą w walce z wszelkimi toksynami zalegającymi w organizmie. W związku z tym wspomnianą herbatę powinny zaparzać sobie szczególnie osoby zmagające się z dolegliwościami takimi jak kamica nerkowa czy zatrzymywanie wody w organizmie. Dodatkowo pokrzywa wykazuje silne działanie antybakteryjne, a także stanowi wartościowe źródło wielu witamin i minerałów. Jeśli poszukujemy sposobu, aby poradzić sobie z wiosennym przesileniem, warto sięgnąć właśnie po tą niepozorną roślinę, od której wielu trzyma się na co dzień z daleka.
Herbaty i napary to dopiero początek możliwości, jakie daje pokrzywa w kontekście kuchennych podbojów. Popularna dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr za pośrednictwem swojego bloga postanowiła podzielić się z czytelniczkami przepisem na nietypową sałatkę. Okazuje się, że pokrzywa to nie tylko szereg korzyści dla naszego zdrowia, ale również niezapomniane walory smakowe – pod warunkiem, że nadamy jej odpowiedni akompaniament. „I bez obaw – ona w ogóle nie parzy” – uspokaja internautki Błażejewska-Stuhr.
Foto wyróżniające: Marco Verch Professional Photographer / Flickr