Polecamy
Pasty orzechowe – dlaczego warto mieć je w zdrowej diecie?
DietaZdrowe odżywianieŻywienie

Pasty orzechowe – dlaczego warto mieć je w zdrowej diecie?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Skuteczność każdej diety uzależniona jest nie tylko od optymalnych proporcji poszczególnych składników odżywczych, ale także jakości produktów, z których są one pozyskiwane. Największe trudności przeważnie sprawia nam znalezienie naturalnych, pełnowartościowych źródeł białka i tłuszczów, tymczasem oba te związki organiczne można znaleźć w jakże popularnych w polskiej kuchni orzechach. Tworzone na ich bazie masła czy pasty są znakomitym dodatkiem do codziennych posiłków, a zdaniem dietetyków mogą także wspomóc procesy spalania tkanki tłuszczowej!

Masło orzechowe – skład i krótka charakterystyka

Masła i pasty orzechowe można stworzyć na bazie różnych rodzajów orzechów (laskowe, migdały, orzechy nerkowca), aczkolwiek najczęściej w procesie produkcji używane są najtańsze orzechy arachidowe, które poddawane są prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze (około 200°C). Kremową konsystencję zapewnia natomiast olej, który wydziela się podczas mielenia i miksowania orzechów. Wysokiej jakości produkt nie powinien zatem zawierać już żadnych innych dodatków w postaci cukru czy tłuszczu palmowego.

Naturalne pasty orzechowe, dostępne w renomowanych sklepach ze zdrową żywnością, takich jak choćby https://onedaymore.pl/sklep/grupa/pasty-orzechowe/, to bogate źródło magnezu, wapnia, żelaza, witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Warto jednak mieć na uwadze, że w 100 g masła orzechowego znajduje się około 600 kalorii, dlatego specjaliści od zdrowego odżywiania zalecają rozsądną konsumpcję tego przysmaku – najlepiej w kilkunastogramowych porcjach.

Z czym i kiedy spożywać pasty oraz masła orzechowe?

W przypadku past orzechowych obowiązuje uniwersalna zasada spożywania tłuszczów z węglowodanami i warzywami, dlatego warto włączyć je przede wszystkim do śniadań oraz deserów. Masło na bazie orzechów doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa (najlepiej ciemnego, pełnoziarnistego), dodatek do owsianki czy jaglanki, wkład do naleśników, a nawet okrasa ziemniaków oraz warzyw, jeśli lubujemy się w niestandardowych połączeniach smakowych.

Jeszcze większe możliwości dają zestawy deserowe – tutaj jedynym ograniczeniem jest nasza inwencja oraz kalkulator kalorii. Aby uniknąć nadwyżki kalorycznej, nawet porcja dietetycznych lodów, ciasteczek czy koktajli z dodatkiem masła orzechowego powinna zostać nieco pomniejszona. Bezpieczniejszym wariantem są rzecz jasna świeże owoce, które idealnie komponują się z naturalnymi pastami.

Dietetycy rekomendują spożywanie tego typu delikatesów przez osoby niebędące na klasycznych dietach wysokotłuszczowych w godzinach porannych albo okresach pomiędzy głównymi posiłkami dnia. W przypadku sportowców – zarówno profesjonalistów, jak i amatorów – posiłek wzbogacony o pastę orzechową może posłużyć za naturalną bombę energetyczną przed intensywnym treningiem (zwłaszcza biegowym albo cardio). W ten sposób dostarczymy organizmowi sporych pokładów witaminy D oraz serotoniny – pierwsza z nich pomaga utrzymać wysoką wydolność i zwiększa produkcję energii, druga zaś zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia nastrój.

Pasta orzechowa sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami

Swoją rosnącą popularność masła i pasty orzechowe zawdzięczają też właściwościom odchudzającym. Zawarte w nich dość obficie kwasy tłuszczowe nienasycone korzystnie wpływają na układ krążenia i metabolizm, co z kolei przekłada się na przyspieszenie procesu spalania tkanki tłuszczowej.

Choć wiele osób nadal kwestionuje prozdrowotne właściwości past orzechowych, ich wątpliwości postanowili rozwiać naukowcy z Harvard School of Public Health. Przeprowadzone przez nich badania jednoznacznie dowodzą, że kobiety spożywające masło orzechowe przez dwa lub więcej razy w tygodniu znacznie szybciej gubiły niechciane kilogramy aniżeli te, które całkowicie wyeliminowały owy produkt ze swojej diety.

Zdjęcie wyróżniające: Freepik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Detoks Szambala – naturalny sposób na oczyszczenie organizmu, który praktykują gwiazdy
Detoks Szambala – naturalny sposób na oczyszczenie organizmu, który praktykują gwiazdy
Detoks Szambala jest trwającą 6 dni głodówką, która ma na celu oczyścić organizm z toksyn. Przeprowadzany jest on pod okiem specjalistów. Poznaj jego efekty!
Zdrowa dawka sportu jako naturalny detoks dla twojego organizmu
Zdrowa dawka sportu jako naturalny detoks dla twojego organizmu
Odkryj moc regularnej aktywności fizycznej dla oczyszczania organizmu. Poznaj zdrowy detoks prowadzący do lepszego samopoczucia i wydajności organizmu.
Kiedy warto zainwestować w dietę pudełkową?
Kiedy warto zainwestować w dietę pudełkową?
Dieta pudełkowa polega na otrzymywaniu od dostawcy pewnej liczby posiłków przygotowanych na cały dzień. Jej nazwa pochodzi od formy, czyli od żywności umieszczonej w pudełkach. To idealne rozwiązanie dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowywanie urozmaiconych i zdrowych posiłków.
Ostatnie wpisy