Czas miesiączki jest niezwykle wymagający dla organizmu kobiety. Oprócz odpoczynku w te dni można wspomóc się także właściwą dietą. Co powinno się w niej znaleźć?
Najnowsze badania naukowe pokazały, że bóle menstruacyjne mogą być znacznie bardziej odczuwalne w związku z niedoborem niektórych minerałów i substancji odżywczych. Przed jak i w trakcie miesiączki warto zadbać o dobrą suplementację niezbędnych składników.
Naukowcy wskazują, że minerałami, na które w szczególności należy zwrócić uwagę, są witaminy E oraz D. Substancje te mają silne działanie przeciwzapalne, tym samym zmniejszają poziom odczuwanego bólu. Badacze podkreślają również, że w diecie nie może zabraknąć wapnia zmniejszającego intensywność skurczów miesiączkowych oraz magnezu, który obniża poziom prostaglandyny F2 alfa biorącej udział w procesie wywoływania bólów menstruacyjnych.
Ważnym składnikiem diety w tym szczególnym czasie jest również potas, który reguluje uczucie apetytu i zapobiega napadom głodu, które często towarzyszą miesiączkom.
Kolejną zasadą, którą warto wprowadzić do diety miesiączkowej, jest ograniczenie spożycia produktów o wysokiej zawartości cukru oraz węglowodanów. Składniki te wpływają na wysoki poziom insuliny we krwi, która odpowiada za gospodarkę hormonalną całego organizmu. Ograniczenie ich w codziennej diecie pomaga unormować poziom insuliny we krwi i zmniejsza częstotliwość występowania gwałtownych skoków glukozy po spożyciu posiłku.
Naukowe badania wykazały również, że wysoka zawartość węglowodanów w posiłku zwiększa produkcję substancji prozapalnych, które zwiększają poziom odczuwanego bólu. Według badaczy to właśnie słodkie i wysoko przetworzone jedzenie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na bolesne miesiączki u kobiet.
Cukry i węglowodany mogą mieć także pozytywny wpływ na organizm miesiączkującej kobiety. Cukier odpowiada za poziom wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Poziom tego związku może być znacznie obniżony podczas okresu, dlatego warto zadbać o jego prawidłowa ilość w organizmie, zjadając niewielki deser.
Suplementacja tego składnika to jedno, jednak w czasie miesiączki warto także zadbać, aby w diecie pojawiły się produkty zwiększające jego poziom w organizmie. Minerał ten pomaga rozprowadzić równomiernie tlen do wszystkich komórek organizmu, zmniejsza objawy anemii, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Produkty zawierające żelazo warto łączyć także z jedzeniem bogatym w witaminę C. Pomaga ona organizmowi lepiej i szybciej przyswoić ten pierwiastek. Na liście tego typu produktów powinny znaleźć się między innymi: tofu, kasza gryczana, czerwone mięso, podroby, w szczególności wątróbka, kaszanka, buraki, orzechy, kakao, natka pietruszki, truskawki, pieczywo pełnoziarniste czy szpinak.
Zdj. główne: Laust Kehlet/unsplash.com