Polecamy
Czym zajmują się palarnie kawy?
Inne

Czym zajmują się palarnie kawy?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej, gorącej kawy. Jeśli ty również do nich należysz, być może zastanawiasz się, co decyduje o jej smaku i zapachu. Kluczowe znaczenie – oprócz uprawy i zbiorów owoców kawowca – ma sposób obróbki ziaren. Właśnie tym zajmują się palarnie kawy. Co dokładnie dzieje się w takich miejscach?

Od ziarna po aromatyczny napój 

Profesjonalne palarnie kawy sprowadzają ziarna z małych plantacji mieszczących się na terenach Afryki, Azji, Australii i Ameryk. Oczywiście surowce muszą być najwyższej jakości, by otrzymana kawa zachwycała bogactwem walorów smakowych. Ziarna transportowane są drogą morską. Gdy już trafią do palarni, odbywa się staranna selekcja. Surowce zanieczyszczone lub z widocznymi ubytkami zostają odrzucone. Co ciekawe, ziarna kawowca mają jasnozielony kolor. Dopiero po wypaleniu w odpowiednich warunkach przybierają dobrze nam znany wygląd. Sama obróbka termiczna nie należy do łatwych. Wypalanie kawy śmiało można nazwać sztuką. W zależności od temperatury i czasu palenia ziaren uzyskuje się odmienne efekty.

Na czym polega proces wypalania kawy?  

Palenie kawy odbywa się w specjalistycznym piecu, gdzie temperatura osiąga nawet 250 stopni Celsjusza. Samo wypalanie trwa zaledwie od kilku do kilkunastu minut. W tak krótkim czasie zachodzą niezwykle skomplikowane procesy chemiczne, wskutek których ziarna zyskują aż 700 związków aromatyczno-smakowych. Każdy rodzaj ziaren wymaga indywidualnie dobranej metody obróbki. Inaczej wygląda wypalanie ziaren przeznaczonych do mocnego espresso, a inaczej tych, które mają posłużyć do przyrządzania delikatnej, białej kawy. Od sposobu wypalania zależy poziom goryczki i kwaskowatości uzyskanego produktu, a także intensywność i głębia smaku. 

Palarnie kawy – najlepsze miejsca na zakupy dla kawoszy 

Dobre palarnie kawy, na przykład https://coffeeandsons.pl/, zajmują się nie tylko obróbką ziaren, ale i sprzedażą produktów do kawiarni i klientów indywidualnych. Ziarna trafiają do sprzedaży już kilka dni po wypaleniu, dzięki czemu kawa oferowana w palarniach jest naprawdę świeża. W palarni można znaleźć różne rodzaje kawy odpowiednie do wielu sposobów przygotowania, w tym kawy do metod przelewowych, do ekspresu oraz do kawiarki. Paczka dobrej gatunkowo, świeżej kawy to doskonały pomysł na prezent dla miłośnika czarnego napoju. Dostępne w marketach kawy nie mogą równać się z tymi, które pochodzą prosto z palarni. Różnica w zapachu, smaku i aromacie jest kolosalna! 

Fot.: NordWood Themes/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

trzy × 5 =

Rekomendowane
Idealny trening na początek roku od Marty Hennig (Codziennie Fit)
Idealny trening na początek roku od Marty Hennig (Codziennie Fit)
Noworoczne postanowienia najlepiej rozpocząć już dziś od solidnego treningu! Połączenie ćwiczeń cardio ze wzmacniającymi to doskonały sposób, aby poprawić kondycję, […]
Jakie akcesoria są niezbędne podczas wiosłowania na desce SUP?
Jakie akcesoria są niezbędne podczas wiosłowania na desce SUP?
W tym artykule przedstawiamy zestaw niezbędnych elementów, które powinny znaleźć się w ekwipunku każdego miłośnika wiosłowania na desce SUP.
Jak wykonać trening tabata na rowerze?
Jak wykonać trening tabata na rowerze?
Dowiedz się, jak bezpiecznie rozpocząć trening o wysokiej intensywności na rowerze!
Ostatnie wpisy