Niedawno świat diet opanował sposób na detoks organizmu za pomocą świeżo wyciskanych soków. Teraz przyszedł czas na dietę złożoną z zup!
Pomysł na jadłospis składający się z samych zup przyszedł ze Stanów Zjednoczonych. Nazwa diety pochodzi od angielskiego słowa „soup” oznaczającego właśnie zupę. Głównym celem diety nie jest jednak redukcja tkanki tłuszczowej, a oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn.
W założeniu souping ma być alternatywnym rozwiązaniem dla fanów detoksu sokami, czyli juiceingu, który po dłuższym czasie staje się po prostu monotonny i nie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.
Detoks to metoda usuwania z organizmu toksyn, które przyjmujemy wraz z posiłkami, a także zbędnych produktów przemiany materii i resztek pozostających po procesie metabolicznym. Oczyszczanie organizmu pozwala na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów i pozbycie się uczucia zmęczenia czy ociężałości. Niektórzy decydują się na detoks regularnie, w ramach dbania o zdrowie i prawidłowego funkcjonowania organizmu, inni korzystają z oczyszczania organizmu po maratonie spędzonym z niezdrową żywnością.
Na co dzień za filtrowanie przyjmowanych substancji do organizmu człowieka odpowiada wątroba. Jednak styl życia wielu osób nadwyręża jej możliwości i utrudnia usuwanie toksyn – stąd pomysł na wsparcie tego procesu i ułatwienie trawienia wysoko przetworzonego jedzenia. Dodatkowym obciążeniem dla działań metabolicznych jest również spożywanie alkoholu, palenie papierosów, zanieczyszczone powietrze i woda.
Detoks polega na spożywaniu soków lub – w wypadku soupingu – zup, których składniki przyspieszają procesy trawienne, wspomagają pracę wątroby i usuwają z organizmu szkodliwe substancje.
Koncepcja żywienia się zupami w celu oczyszczenia organizmu opiera się na jedzeniu pełnowartościowych, smacznych i sycących zup. Posiłki mogą być przygotowywane zarówno z warzyw, jak i owoców, spożywane na ciepło lub zimno.
Podstawą każdej z zup może być bulion warzywny, drobiowy lub wołowy. Wszystko zależy od inwencji twórczej, preferencji i umiejętności osoby korzystającej z diety. Różnorodność smaków, sposobów przygotowania, składników i przepisów, jaką dają zupy, jest nieskończona, dlatego jadłospis nie powinien się szybko znudzić. Ta metoda oczyszczania organizmu pozwala na przyjmowanie znacznie bardziej zbilansowanych posiłków, niż popularne dotychczas soki i koktajle.
[JAKA JEST TWOJA ULUBIONA ZUPA?]
➡ Jeśli lubisz zupy i chcesz przeprowadzić detoks organizmu, to mamy dla Ciebie…
Opublikowany przez Centrum Cosmedica Niedziela, 20 listopada 2016
Zupę można przygotować z większości dostępnych produktów. Podstawą będą ulubione warzywa lub owoce. Produkty roślinne są bogate w witaminy, minerały, mikroelementy i składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Same warzywa nie dostarczają jednak wystarczającej ilości węglowodanów i błonnika, dlatego przepisy można wzbogacić o kasze, ryż, pełnoziarnisty makaron, ziemniaki lub ciemne pieczywo. Potrzebne mięśniom i kościom białko można dodać za pomocą chudego mięsa, na przykład drobiu, lub roślin strączkowych, czyli fasoli lub soczewicy. Organizmowi przyda się także odpowiednia porcja magnezu, potasu i wapnia, dlatego zupy można wzbogacić o nabiał, na przykład śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu.
Wybierając warzywa do przygotowania zupy, warto sprawdzić zawarte w nich składniki odżywcze, tak aby upewnić się, że ugotowany posiłek będzie bogaty we wszystkie wartościowe składniki odżywcze. Pomysłów na przepisy można szukać u blogerów kulinarnych, szczególnie tych, którzy zajmują się kuchnią roślinną.
Podczas gotowania zup w ramach diety oczyszczającej należy oczywiście unikać sztucznych dodatków, tłustych produktów, wędzonych ryb albo zagęszczania zupy mąką. Szukając interesujących dodatków do zupy, warto sięgnąć po różnorodne przyprawy, a także nasiona oraz pestki dyni czy słonecznika.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik