Jak zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem i złagodzić ewentualny przebieg choroby? Wystarczy zadbać o zdrowy styl życia, przez który rozumiemy między innymi odpowiednio skomponowaną dietę. Poniżej prezentujemy kilka praktycznych wskazówek na ten temat.
Obecnie brak oficjalnych rekomendacji, które wskazywałyby na konkretną dietę czy produkty spożywcze mogące zapobiegać zakażeniu koronawirusem. Warto natomiast zdawać sobie sprawę z tego, że w dobie pandemii COVID-19 prawidłowe odżywianie odgrywa niebagatelną rolę. Dostarczając naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych, gwarantujemy prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Efekt – znacznie większa szansa na ochronę przed zakażeniem koronawirusem. Nawet jeżeli dojdzie do zakażenia, istnieje spore prawdopodobieństwo, że choroba będzie mieć łagodny przebieg.
Jak powinna zatem wyglądać prawidłowa dieta tego typu? Kluczowa kwestia to odpowiednia liczba kalorii dopasowana do indywidualnych potrzeb danego organizmu. Nie może być ona ani za duża, ani za mała. Niemniej istotne jest regularne spożywanie posiłków w około 3-4 godzinnych odstępach. Ostatni z nich powinno się przyjąć około 2-3 godziny przed snem. Warto, aby w jadłospisie znalazły się owoce, warzywa, mięso, ryby, jajka, orzechy, nasiona oraz produkty zbożowe.
Zdrowe jedzenie to zdrowe życie! 💪 🍐🥦🥑 🍎
Pamiętaj ‼️
✅ jedz małe posiłki w regularnych odstępach czasu, co 3-4…
Opublikowany przez Stragan Rolnika Wtorek, 22 września 2020
Ważne jest nie tylko to, co jemy, lecz również, w jaki sposób przygotowujemy poszczególne posiłki. Niezbędne jest tutaj zachowanie higieny oraz dbałość o jakość wybieranych produktów spożywczych. Przed rozpoczęciem gotowania należy dokładnie umyć zarówno ręce, jak i blat, naczynia oraz sprzęt, z którego będziemy korzystać. Niezbędne jest również oczyszczenie mięsa, ryb, jajek, owoców czy warzyw.
Obecność koronawirusa można skutecznie wyeliminować, decydując się na obróbkę produktów spożywczych w wysokiej temperaturze. Poszczególne wyroby można zakupić już zamrożone lub zrobić to samemu. Wybierając je, należy się upewnić, że nie są one nadgniłe czy nadpsute. Warto także sprawdzić termin minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia.
W jaki sposób odpowiednio skomponowana dieta jest w stanie nam pomóc zwiększyć odporność? Niezwykle ważne jest, aby zawierała ona produkty bogate w witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, selen, kwasy Omega-3 i antyoksydanty. Odgrywają one kluczową rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Witaminę A znaleźć można między innymi w szpinaku, jarmużu i dyni. Cennymi źródłami witaminy C są cytrusy, jabłka, natka pietruszki, brokuły, jarmuż oraz brukselka. Witaminę D zawierają ryby oraz jajka, a witaminę E – awokado, orzechy i nasiona roślin strączkowych. Cynku są nam w stanie dostarczyć: wołowina, wieprzowina, ostrygi i żółtka jaj, a selenu – owoce morza, podroby, orzechy brazylijskie oraz cebula. Jeżeli chodzi o kwasy Omega-3, to najlepszymi ich źródłami są oleje roślinne, ryby, orzechy i awokado. Aby ograniczyć niepotrzebne wychodzenie z domu, warto raz w tygodniu wybrać się na większe zakupy.
Pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego w czasie pandemii ma nie tylko nasza dieta. Równie ważną rolę odgrywa szeroko pojęty styl życia. Mianem tym określa się między innymi aktywność fizyczną. W domu z powodzeniem możemy wykonywać szereg ćwiczeń, które pozwolą utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji.
Równie istotne jest zachowanie higieny snu, odpowiednia ilość odpoczynku oraz rezygnacja z nałogów, takich jak palenie papierosów czy picie alkoholu. Aby skutecznie zredukować poziom stresu, warto poświęcić się aktywności, takiej jak chociażby czytanie książek, gotowanie czy oglądanie filmów.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik