Myśląc o diecie najczęściej wyobrażamy sobie restrykcyjny plan odżywiania z mnóstwem warzyw, owoców i niewielką ilością gotowanego mięsa. Dieta ketogeniczna (inaczej dieta ketogenna, tłuszczowa, keto) jest swoistym rodzynkiem wśród diet, a jej głównym założeniem jest rezygnacja z większości produktów bogatych w węglowodany na rzecz tych bogatych w tłuszcze.
Głównym zadaniem diety ketogenicznej jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Odbywa się to poprzez całkowite wykluczenie z jadłospisu produktów bogatych w glukozę, czyli cukry. W stanie ketozy organizm przestaje pozyskiwać energię z cukrów, szukając jej w innym dostępnym źródle – w tłuszczu.
Jednym z najtrudniejszych okresów diety ketonowej jest nie sama dieta i restrykcje, ale ketoadaptacja, czyli dostosowanie się organizmu do nowych warunków, tj. do pozyskiwania energii z tłuszczów, a nie jak do tej pory z węglowodanów. Samą ketozę wywołujemy oczywiście dietą tłuszczową. Wejście w stan ketozy trwa około 30 dni, a okres ten może wiązać się z różnymi dolegliwościami, do których należą.
• zaparcia,
• bóle brzucha,
• bóle głowy,
• biegunka,
• rozdrażnienie,
• zaburzenia snu.
W tym burzliwym okresie dieta powinna być bogata w takie produkty, jak jajka, tłuste ryby, wołowina, wieprzowina, kapusta kiszona, ogórki kiszone, brokuł, kalafior, papryka, smalec, masło, oliwa z oliwek, awokado, olej kokosowy. Po przejściu ketoadaptacji do diety można wprowadzić orzechy oraz nabiał, np. twaróg, sery pleśniowe, ser mozzarella, migdały, orzechy włoskie, tłuste mleka i śmietanki.
Bardzo ważne jest, aby w czasie przebywania na diecie ketogennej pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Substancjami wymagającymi uzupełnienia są między innymi:
• sód,
• wapń,
• magnez,
• potas,
• witaminy z grupy B,
• witaminy A, D, E, K
• kwasy tłuszczowe omega-3.
Należy regularnie uzupełniać niedobory płynów i wypijać odpowiednie ilości wody. Jest to jeden z czynników, który odpowiada za dobre samopoczucie i wydolność fizyczną, zwłaszcza w okresie ketoadaptacji.
Jedną z najważniejszych zalet diety ketogenicznej jest szybka utrata tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym spożywaniu smacznych posiłków. Oprócz osób, chcących zrzucić kilogramy, dieta keto jest wskazana dla dzieci chorujących na padaczkę, gdyż zmniejsza częstotliwość napadów padaczkowych. W związku z rezygnacją z produktów bogatych w cukry, jest to idealny plan odżywiania dla diabetyków oraz dla osób z chorobami degeneracyjnymi, jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Dieta keto pomoże również osobom z autyzmem, nowotworami mózgu lub z bólami głowy.
Opublikowany przez Kuchnia Polska Catering Środa, 17 czerwca 2020
Dieta tłuszczowa nie jest przeznaczona dla wszystkich. Nie powinny decydować się na nią osoby cierpiące na choroby takie, jak:
• przewlekłe zapalenie trzustki,
• choroby wątroby,
• kamica dróg żółciowych,
• kamica nerek,
• kwasice organiczne,
• hipercholesterolemia.
Istotne jest, by przed zastosowaniem diety wykonać badania morfologiczne i biochemiczne krwi, dzięki którym zdiagnozujemy ewentualne dolegliwości ze strony wyżej wskazanych narządów. Jedną z wad jest przejście opisanej wyżej ketoadaptacji. Potrzeba ogromnych chęci i motywacji do pokonania początkowego okresu wprowadzania diety. Należy również zaznaczyć, że nie od razu zaczniemy chudnąć, gdyż wchodzenie w stan ketozy to proces, który wymaga czasu.
Niektórym może nie przypaść do gustu spora restrykcyjność diety tłuszczowej. Nieodpowiednie spożycie produktów i zjedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów może wyprowadzić organizm ze stanu ketozy i proces będzie musiał zostać powtórzony.
Dieta ketogeniczna przynosi wiele korzyści i może pomóc naszemu organizmowi, ale może też mu poważnie zaszkodzić. Pamiętaj, by przed przejściem na dietę tłuszczową wykonać odpowiednie badania i skonsultować się ze specjalistami, lekarzem i dietetykiem, którzy pomogą ci wprowadzić dietę w życie i będą czuwać, by nie spotkały cię żadne dolegliwości.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik