Tempo życia stale rośnie i nie zawsze pozwala nam, by realnie zadbać o własne zdrowie oraz samopoczucie. W pewnym momencie orientujemy się, że nasza odporność drastycznie spada, borykamy się z nowymi dolegliwościami albo nagle przybieramy na wadze. W żadnym wypadku nie wolno lekceważyć owych sygnałów – może się bowiem okazać, że nasz organizm domaga się w ten sposób oczyszczenia. Wtedy na ratunek przychodzą popularne kiszonki.
Domowy detoks to znakomity sposób, by poczuć się lepiej i znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. W ostatnim czasie popularność na nowo zyskują różnego rodzaju kiszonki i to właśnie one powinny stanowić podstawę owego detoksu. Co w największym stopniu przemawia na ich korzyść? Mają zbawienny wpływ na kondycję jelit, wspierają procesy trawienne, podnoszą odporność, a nade wszystko są bezkonkurencyjne w kontekście oczyszczania organizmu.
Dodatkowo kiszone warzywa to niezastąpione źródło kwasu mlekowego, który poza wzmacnianiem systemu obronnego zmniejsza też poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów oraz reguluje florę bakteryjną w jelitach. Regularnie spożywane kiszonki wyposażą nas w niebagatelne ilości witaminy C, co może okazać się zbawienne szczególnie podczas chłodnych dni jesiennego czy zimowego okresu. Z pewnością będą one również sprzymierzeńcem wszystkich, którzy usiłują zrzucić kilka dodatkowych kilogramów, gdyż są niskokaloryczne.
Niewątpliwą zaletą kiszonych przetworów jest fakt, że z łatwością można przygotować je w zaciszu domowego ogniska. Stosunek ceny i poświęconego czasu do jakości i efektów będzie więcej niż opłacalny. Świetnym, a zarazem jednym z najbardziej powszechnych wyborów jest kiszona kapusta. Poza wspólnymi dla wszystkich kiszonek korzyściami, zawarta w niej niacyna (witamina PP) doskonale wspomaga przemianę materii, a także wpływa na poprawę samopoczucia. Warto pamiętać, że równie istotny jest sok, który powstaje po zakiszeniu kapusty. Jego wypicie usprawni funkcjonowanie wątroby i śledziony.
Kiszona Kapusta czy kwaszona?
Czym się różnią?
Która lepsza?
Która zdrowsza?Oto zalety kapusty kiszonej.
Opublikowany przez Gabinet Zdrowia i Urody ALOES Niedziela, 30 grudnia 2018
Kapusta to oczywiście tylko jedna z mnóstwa możliwości. Znakomicie sprawdzają się jeszcze kiszone ogórki. W takiej postaci zaleca się je przede wszystkim osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby krążenia. Dodatkowo zwiększają one przyswajalność żelaza, a w efekcie chronią przed anemią. Kiszenie ogórków to nic trudnego – po przeczytaniu prostego poradnika albo zaczerpnięciu rady u bardziej doświadczonych znajomych natychmiastowo będziemy gotowi do działania!
Ogórki kiszone (kwaszone) warto na stałe włączyć je do diety 🥒 Mają niewiele kalorii i mnóstwo właściwości zdrowotnych 💪 Wiecie jakich?
Opublikowany przez Centrum Odchudzania i Odżywiania Poniedziałek, 18 listopada 2019
Na samym początku jesieni warto natomiast sięgnąć po sok z kiszonego buraka. Burak stanowi niezastąpione źródło kwasu foliowego, witamin A i C oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez i potas. Podobnie jak w przypadku innych wymienionych kiszonek, kluczowa jest regularność – doczesne spożywanie soku z buraka na niewiele się zda.
Jeśli z kolei zależy nam na spróbowaniu czegoś niecodziennego, możemy zapoznać się z tzw. tsukemono, a więc japońską sztuką kiszenia. Japończycy kiszą niemal wszystkie warzywa, które wpadną im w ręce – od rzepy, kalarepy i kalafiora, po seler, czy też rzodkiew.
Kiszonki to nieoceniony dodatek do codziennego jadłospisu i właśnie w taki sposób należy je traktować. W związku z tym pamiętajmy, by poza spożywaniem kiszonych warzyw jeść regularne posiłki, pić dużo wody, unikać ciężkostrawnych dań i nie zapominać przy tym o regularnym zażywaniu aktywności fizycznej. Rezultaty z pewnością wynagrodzą wszelki wysiłek i dostarczą mnóstwo satysfakcji!
Zdjęcie wyróżniające: Freepik