Szukasz diety, dzięki której poprawi się kondycja Twego organizmu, a efektem dodatkowym będzie zgubienie kilku nadmiarowych kilogramów? Rozważ dietę alkaliczną!
Jeśli szukasz typowej diety odchudzającej, to niestety dieta alkaliczna nie spełni Twoich oczekiwań. Ten sposób żywienia ma przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co skutkuje poprawą przemiany materii.
Dieta alkaliczna zdaniem jej twórcy, Roberta O. Young’a, ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów, ale nie jest to jej głównym celem. Została opracowana tak, by poprawić samopoczucie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na otyłość i raka oraz, dzięki uregulowaniu poziomu wapnia, przeciwdziałać osteoporozie.
Na czym polega dieta alkaliczna? Jest jedna główna zasada – podczas diety należy spożywać 80% produktów o odczynie alkalicznym, czyli zasadowym, a produkty o odczynie kwaśnym ograniczamy do 20%.
Specjaliści określają, że aż 80% Europejczyków ma zakwaszony organizm. Jak rozpoznać, czy ten problem dotyczy też Ciebie? Sprawdź, czy masz poniższe objawy:
• brak energii i częste uczucie zmęczenia,
• uczucie ciężkości,
• zgaga,
• zmiany skórne, skłonność do wyprysków, suchości skóry i łamliwych paznokci,
• osłabiona odporność i podatność na infekcje,
• bóle stawowo-mięśniowe,
• zawroty głowy, migreny, bóle głowy,
• problemy z krążeniem,
• problemy z potencją,
• występowanie zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
• podwyższone stężenie glukozy we krwi,
• nadmiar wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych i zatokach.
Jeśli choć kilka z powyższych objawów zauważasz u siebie, to poza skorzystaniem z porady lekarza zalecamy też wypróbowanie diety alkalicznej.
Nasz sposób odżywiania się opiera się na produktach, które zawierają duże ilości kwasów, chloru, fosforu i siarki. Spożywanie ich przez dłuższy czas może spowodować zakwaszenie organizmu.
Produkty, które zakwaszają organizm, to między innymi:
• mięso i jego przetwory,
• ryby,
• owoce morza,
• produkty zbożowe (szczególnie te przygotowane z mąki oczyszczonej),
• jajka,
• napoje gazowane i słodycze,
• kawa,
• czarna herbata,
• alkohol.
Produktów, które zakwaszają organizm, jest dużo, zatem co można jeść na diecie alkalicznej? Poniżej znajduje się lista produktów dozwolonych na diecie alkalicznej:
• warzywa (łodygowe i liściaste, np. sałata, seler naciowy, kapusta, natka pietruszki itp., pomidory, papryka, ogórki, warzywa korzeniowe, np. marchew, rzodkiewka, buraki, a także ziemniaki i soja),
• kiełki
• zioła (np. szczypiorek, majeranek, oregano, kminek, koper),
• przetwory mleczne,
• woda mineralna.
Poza produktami alkalicznymi można spożywać produkty o działaniu neutralnym. Zaliczamy do nich orzechy włoskie, masło, oleje (np. rzepakowy, sojowy, lniany, oliwa z oliwek). Z produktów zbożowych dopuszczalna jest kasza gryczana, komosa ryżowa i orkisz.
Wkroczenie na ścieżkę diety odkwaszającej organizmu nieuchronnie rodzi pytania „co warto jeść, a czego unikać?”, „jakie…
Opublikowany przez CudpH – alkaliczny styl życia dla każdego Wtorek, 16 marca 2021
Podczas stosowania diety alkalicznej należy stosować się do kilku prostych zasad. Oto pięć najważniejszych:
1. Należy spożywać 80% produktów o odczynie alkalicznym i 20% produktów o odczynie kwaśnym – to podstawowa zasada, którą już wymienialiśmy, ale zdecydowanie warto ją podkreślić jeszcze raz.
2. Zrezygnuj ze słodyczy, wyeliminuj cukier, ogranicz sól.
3. Nie pij kawy, czarnej herbaty i alkoholu.
4. Pij dużo wody mineralnej z cytryną, zielonej herbaty i naparów ziołowych (mięta, rumianek, skrzyp polny itp.).
5. Jedz w regularnych odstępach czasu, najlepiej 5 posiłków dziennie.
Foto wyróżniające: Freepik