Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Majonez to dodatek, który bywa niezwykle przydatny w kuchni. Jest nieoceniony podczas przygotowywania dodatków do kanapek, sałatek czy innych przekąsek. Tradycyjny majonez składa się z oleju i jajek. Istnieje jednak zdrowa i wegańska alternatywa, która sprawdza się równie dobrze w kuchni.
Klasyczny majonez jaki wszyscy dobrze znają jest wykonany z oleju i jajek. Produkt ten nie jest zbyt zdrowy dla organizmu ludzkiego. Jedna łyżka tej substancji, czyli około 25 g, zawiera nawet 160 kalorii, a w tym 18 g tłuszczu. To bardzo dużo jak na sos stanowiący zaledwie dodatek do potraw. Majonez powoduje również wzrost złego cholesterolu we krwi. W 10 łyżkach tego sosu znajduje się aż około 200-300 mg, czyli dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, a człowiek zjada codziennie znacznie więcej produktów podnoszących cholesterol w organizmie. Zbyt duża ilość cholesterolu dostarczana do organizmu prowadzi do zapychania żył, co z kolei utrudnia krążenie krwi po ciele. Nadmiar cholesterolu prowadzi do zawału, udaru lub miażdżycy. Z tego powodu warto wybrać zdrowszą alternatywę majonezu, taką jak na przykład majonez wegański.
Podstawowym elementem klasycznego majonezu są jajka, czyli produkt odzwierzęcy. Oznacza to, że sos ten nie nadaje się dla osób będących na diecie wegańskiej. Właśnie dlatego powstał wegański odpowiednik bez jajek, którym warto się zainteresować. Majonez wegański jest odpowiedni nie tylko dla wegan, ale i tych osób, które dbają o swoją linię. Wegański majonez jest lekki, smaczny i podobnie jak jego tradycyjny odpowiednik, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.
Wegański majonez to produkt, który charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu w porównaniu do tradycyjnego majonezu. Produkt wegański ma również niską kaloryczność i mogą go spożywać nawet osoby, które na co dzień borykają się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Tego rodzaju artykuł spożywczy nie zawiera również glutenu. Majonez bezglutenowy warto kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Produkt ekologiczny z dobrym składem nie posiada żadnych dodatkowych i niezdrowych substancji, takich jak konserwanty czy barwniki i jest wytwarzany wyłącznie z naturalnych składników, które są produkowane bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin czy emulgatorów.
Wegański majonez mimo braku jajek w składzie nie odbiega smakiem od tradycyjnego produktu. Ekologiczny majonez bezglutenowy posiada taką samą konsystencję oraz bardzo podobnie smakuje jak klasyczny majonez, mimo iż w 100% jest wykonany z roślin. Ponadto nie posiada w swoim składzie cukru, konserwantów czy właśnie glutenu. Jak smakuje taki majonez? Jest delikatny, kremowy i znakomicie komponuje się z różnymi potrawami. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zapiekanek, a nawet i jako zamiennik masła w przypadku tostów oraz kanapek. Taki majonez bezglutenowy można dodać również do burgera, krokietów, pieczonych ziemniaków, a nawet pizzy.
Wybierając jakiekolwiek produkty wegetariańskie lub wegańskie warto sięgać po artykuły BIO w specjalnych sklepach i punktach sprzedaży z ekologiczną żywnością. Dlaczego warto to robić? Ekologiczne artykuły spożywcze zawierają naturalne składniki najwyższej jakości, które są starannie wybierane z zaufanych upraw lub hodowli. O majonez zakupiony w takim miejscu nie trzeba się martwić – bez wątpienia jest znacznie zdrowszy i bardziej wartościowy od tradycyjnego sosu.
Zdj. główne: materiał od klienta