Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej, gorącej kawy. Jeśli ty również do nich należysz, być może zastanawiasz się, co decyduje o jej smaku i zapachu. Kluczowe znaczenie – oprócz uprawy i zbiorów owoców kawowca – ma sposób obróbki ziaren. Właśnie tym zajmują się palarnie kawy. Co dokładnie dzieje się w takich miejscach?
Profesjonalne palarnie kawy sprowadzają ziarna z małych plantacji mieszczących się na terenach Afryki, Azji, Australii i Ameryk. Oczywiście surowce muszą być najwyższej jakości, by otrzymana kawa zachwycała bogactwem walorów smakowych. Ziarna transportowane są drogą morską. Gdy już trafią do palarni, odbywa się staranna selekcja. Surowce zanieczyszczone lub z widocznymi ubytkami zostają odrzucone. Co ciekawe, ziarna kawowca mają jasnozielony kolor. Dopiero po wypaleniu w odpowiednich warunkach przybierają dobrze nam znany wygląd. Sama obróbka termiczna nie należy do łatwych. Wypalanie kawy śmiało można nazwać sztuką. W zależności od temperatury i czasu palenia ziaren uzyskuje się odmienne efekty.
Palenie kawy odbywa się w specjalistycznym piecu, gdzie temperatura osiąga nawet 250 stopni Celsjusza. Samo wypalanie trwa zaledwie od kilku do kilkunastu minut. W tak krótkim czasie zachodzą niezwykle skomplikowane procesy chemiczne, wskutek których ziarna zyskują aż 700 związków aromatyczno-smakowych. Każdy rodzaj ziaren wymaga indywidualnie dobranej metody obróbki. Inaczej wygląda wypalanie ziaren przeznaczonych do mocnego espresso, a inaczej tych, które mają posłużyć do przyrządzania delikatnej, białej kawy. Od sposobu wypalania zależy poziom goryczki i kwaskowatości uzyskanego produktu, a także intensywność i głębia smaku.
Dobre palarnie kawy, na przykład https://coffeeandsons.pl/, zajmują się nie tylko obróbką ziaren, ale i sprzedażą produktów do kawiarni i klientów indywidualnych. Ziarna trafiają do sprzedaży już kilka dni po wypaleniu, dzięki czemu kawa oferowana w palarniach jest naprawdę świeża. W palarni można znaleźć różne rodzaje kawy odpowiednie do wielu sposobów przygotowania, w tym kawy do metod przelewowych, do ekspresu oraz do kawiarki. Paczka dobrej gatunkowo, świeżej kawy to doskonały pomysł na prezent dla miłośnika czarnego napoju. Dostępne w marketach kawy nie mogą równać się z tymi, które pochodzą prosto z palarni. Różnica w zapachu, smaku i aromacie jest kolosalna!
Fot.: NordWood Themes/unsplash.com