Pasty orzechowe – dlaczego warto mieć je w zdrowej diecie?
- 1394 Odsłon
- Mateusz Świst
- 28 kwietnia 2021
- Dieta Zdrowe odżywianie Żywienie Ten wpis przeczytasz w 4 min.
Artykuł sponsorowany
Skuteczność każdej diety uzależniona jest nie tylko od optymalnych proporcji poszczególnych składników odżywczych, ale także jakości produktów, z których są one pozyskiwane. Największe trudności przeważnie sprawia nam znalezienie naturalnych, pełnowartościowych źródeł białka i tłuszczów, tymczasem oba te związki organiczne można znaleźć w jakże popularnych w polskiej kuchni orzechach. Tworzone na ich bazie masła czy pasty są znakomitym dodatkiem do codziennych posiłków, a zdaniem dietetyków mogą także wspomóc procesy spalania tkanki tłuszczowej!
Masło orzechowe – skład i krótka charakterystyka
Masła i pasty orzechowe można stworzyć na bazie różnych rodzajów orzechów (laskowe, migdały, orzechy nerkowca), aczkolwiek najczęściej w procesie produkcji używane są najtańsze orzechy arachidowe, które poddawane są prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze (około 200°C). Kremową konsystencję zapewnia natomiast olej, który wydziela się podczas mielenia i miksowania orzechów. Wysokiej jakości produkt nie powinien zatem zawierać już żadnych innych dodatków w postaci cukru czy tłuszczu palmowego.
Naturalne pasty orzechowe, dostępne w renomowanych sklepach ze zdrową żywnością, takich jak choćby https://onedaymore.pl/sklep/grupa/pasty-orzechowe/, to bogate źródło magnezu, wapnia, żelaza, witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Warto jednak mieć na uwadze, że w 100 g masła orzechowego znajduje się około 600 kalorii, dlatego specjaliści od zdrowego odżywiania zalecają rozsądną konsumpcję tego przysmaku – najlepiej w kilkunastogramowych porcjach.
Z czym i kiedy spożywać pasty oraz masła orzechowe?
W przypadku past orzechowych obowiązuje uniwersalna zasada spożywania tłuszczów z węglowodanami i warzywami, dlatego warto włączyć je przede wszystkim do śniadań oraz deserów. Masło na bazie orzechów doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa (najlepiej ciemnego, pełnoziarnistego), dodatek do owsianki czy jaglanki, wkład do naleśników, a nawet okrasa ziemniaków oraz warzyw, jeśli lubujemy się w niestandardowych połączeniach smakowych.
Jeszcze większe możliwości dają zestawy deserowe – tutaj jedynym ograniczeniem jest nasza inwencja oraz kalkulator kalorii. Aby uniknąć nadwyżki kalorycznej, nawet porcja dietetycznych lodów, ciasteczek czy koktajli z dodatkiem masła orzechowego powinna zostać nieco pomniejszona. Bezpieczniejszym wariantem są rzecz jasna świeże owoce, które idealnie komponują się z naturalnymi pastami.
Dietetycy rekomendują spożywanie tego typu delikatesów przez osoby niebędące na klasycznych dietach wysokotłuszczowych w godzinach porannych albo okresach pomiędzy głównymi posiłkami dnia. W przypadku sportowców – zarówno profesjonalistów, jak i amatorów – posiłek wzbogacony o pastę orzechową może posłużyć za naturalną bombę energetyczną przed intensywnym treningiem (zwłaszcza biegowym albo cardio). W ten sposób dostarczymy organizmowi sporych pokładów witaminy D oraz serotoniny – pierwsza z nich pomaga utrzymać wysoką wydolność i zwiększa produkcję energii, druga zaś zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia nastrój.
Pasta orzechowa sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami
Swoją rosnącą popularność masła i pasty orzechowe zawdzięczają też właściwościom odchudzającym. Zawarte w nich dość obficie kwasy tłuszczowe nienasycone korzystnie wpływają na układ krążenia i metabolizm, co z kolei przekłada się na przyspieszenie procesu spalania tkanki tłuszczowej.
Choć wiele osób nadal kwestionuje prozdrowotne właściwości past orzechowych, ich wątpliwości postanowili rozwiać naukowcy z Harvard School of Public Health. Przeprowadzone przez nich badania jednoznacznie dowodzą, że kobiety spożywające masło orzechowe przez dwa lub więcej razy w tygodniu znacznie szybciej gubiły niechciane kilogramy aniżeli te, które całkowicie wyeliminowały owy produkt ze swojej diety.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik
- czy masło orzechowe jest zdrowe
- czy masło orzechowe tuczy
- do czego masło orzechowe
- do czego pasta orzechowa
- jak jeść masło orzechowe
- jak wykorzystać masło orzechowe
- jakie masło orzechowe na diecie
- masło orzechowe a dieta
- masło orzechowe co można zrobić
- masło orzechowe czy zdrowe
- masło orzechowe dobry skład
- masło orzechowe jak jeść
- masło orzechowe kalorie
- masło orzechowe kcal
- masło orzechowe na diecie
- masło orzechowe na śniadanie
- masło orzechowe naturalne
- masło orzechowe odchudzanie
- masło orzechowe opinie
- masło orzechowe skład
- masło orzechowe w diecie
- masło orzechowe wartości odżywcze
- masło orzechowe z czym jeść
- masło orzechowe zalety
- masło orzechowe zdrowe
- masło orzechowe zdrowe odżywianie
- pasta orzechowa a masło orzechowe
- pasta orzechowa do czego
- pasta orzechowa na kanapki
- pasta orzechowa właściwości
- pasta orzechowa z czym jeść
- pasta orzechowa zastosowanie
- z czego jest masło orzechowe
- z czym jeść masło orzechowe na diecie
- z czym masło orzechowe
- zasady zdrowego żywienia
- zdrowa żywność
- zdrowe odżywianie trening
- zdrowy styl życia
- Patrycja - Praca i pasja w jednym! Jak zostać instruktorką zumby?
- Jola - Trening fitness dla bardzo początkujących z Paulą Piotrzkowską
- lamparska - 10-minutowy trening unoszący i ujędrniający biust (FitDoncia)
- Patrycja - Do czego prowadzi przewlekły brak dobrej jakości snu
- albatros - Metoda pilates – na czym polega ten rodzaj treningu i kto może go wykonywać?