Dlaczego kobiety aktywne fizycznie powinny spożywać zielone warzywa?
- 1529 Odsłon
- Joanna Nowak
- 9 marca 2021
- Zdrowe odżywianie Żywienie Ten wpis przeczytasz w 4 min.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę każdej diety, szczególnie u osób aktywnych fizycznie. Zielone warzywa zapobiegają nowotworom, poprawiają pamięć, a także pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego.
Zielone warzywa to niezbędny element jadłospisu u każdej osoby prowadzącej zdrowy tryb życia, bez względu na płeć i poziom wysiłku fizycznego. Okazuje się jednak, że takie produkty jak szpinak, jarmuż, szczypiorek, ogórki, sałata czy kapusta są wyjątkowo korzystne dla kobiet. Jak wykazały przeprowadzone badania, u kobiet regularnie spożywających zielone warzywa, w tym szczególnie brokuł i kapustę włoską, zanotowano aż 40% spadek zachorowań na raka jajników.
Co więcej warzywa bogate w magnez, takie jak szpinak czy boćwina, zmniejszają nasilenie ataków migreny i pomagają w problemach związanych z nietrzymaniem moczu. Zielone warzywa mogą także okazać się pomocne w czasie przechodzenia menopauzy, gdyż zawarta w nich witamina E zapobiega występowaniu uderzeń gorąca i wzdęciom. Lista zdrowych warzyw, które idealnie dopełnią dietę każdej kobiety aktywnej fizycznie jest długa, a oto kilka z produktów, które koniecznie powinny się na niej znaleźć.
Szpinak
Bogaty w magnez, wapń, witaminę C, D i foliany, szpinak jest jednym z warzyw, które powinna regularnie spożywać każda kobieta. Zawarty w nim wapń odbudowuje kości i zapobiega utracie masy kostnej podczas menopauzy, zmniejsza skurcze mięśni, reguluje pracę serca oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, co może być szczególnie istotne u kobiet, które zmagają się z hemofilią. Wraz z witaminą D, wapń zmniejsza uczucie napięcia przedmiesiączkowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
To warzywo jest także doskonałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym wpływającym na prawidłowy rozwój ciąży. W składzie szpinaku znajdują się niestety również szczawiany, które ograniczają wchłanianie mikroelementów takich jak wapń czy żelazo, dlatego aby zmniejszyć ich ilość w warzywie, należy poddać go obróbce termicznej.
Brokuły
Brokuły należą do rodziny warzyw kapustnych, które są bogate w sulforafan. Przeprowadzone badania wykazały, że substancja ta ma silnie działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega powstawaniu komórek rakowych, a w momencie wystąpienia choroby znacznie ogranicza jej rozwój i zmniejsza ryzyko przerzutu. Kobiety zmagające się z nowotworem jajników mogą stosować dietę bogatą w brokuły, które wspierają stosowaną terapię medyczną.
Te zielone różyczki dostarczają także dużą ilość błonnika pokarmowego, witaminy C oraz manganu, które chronią przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Zielone warzywa mają również niską zawartość kalorii, dlatego pozytywnie wpływają na działanie diet odchudzających i dają uczucie sytości.
Ogórek
Ogórki zawierają w sobie dużą ilość wody, aż 98%, dlatego świetnie uzupełniają płyny w organizmie, odkwaszają ciało i oczyszczają je z szkodliwych toksyn. Te zielone warzywa korzystnie wpływają na zdrowie obniżając poziom cholesterolu, stabilizując ciśnienie krwi i wzmacniając stawy. Dzięki zawartemu w ogórkach krzemowi, ich regularne spożycie może zmniejszać bóle mięśni i stawów oraz wspierać układ sercowo-naczyniowy. Wiele z odżywczych składników ogórka znajduje się nie tylko w jego miąższu, ale także w skórce, dlatego warto spożywać nieobrane warzywo. Zielony ogórek to produkt niskokaloryczny, który jest bogatym źródłem błonnika, ułatwiającego trawienie, przyspieszającego metabolizm, dającego uczucie sytości, niwelującego poczucie głodu i zmniejszającego problemy gastryczne.
Natka pietruszki
Dostarcza dużą ilość witaminy A, która poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz korzystanie wpływa na wzrok. Natka pietruszki to również źródło żelaza, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza zawarte w organizmie bakterie i wirusy, a także dostarcza mięśniom potrzebnego do pracy tlenu. Minerał jest także wskazany u kobiet w czasie miesiączki, gdyż uzupełnia składniki odżywcze krwi. Oprócz natki pietruszki, warto do diety włączyć jej korzeń, który ma działanie moczopędne i pomaga w detoksykacji organizmu.
Czy warto jeść 🥑🥒🥬🥦zielone warzywa?
Różne barwy warzyw i owoców🍎🍊🍐🍒🥦🍆🥕🍅🌶🍇 cieszą oczy, działają na zmysł estetyczny,…
Opublikowany przez Zdrowo i pięknie w każdym wieku Sobota, 21 listopada 2020
Zdjęcie wyróżniające: Freepik
- brokuły właściwości
- co zawierają zielone warzywa
- czy warto jeść zielone warzywa
- dieta dla aktywnych dziewczyn
- dieta dla aktywnych kobiet
- dieta z zielonych warzyw
- dlaczego warto jeść zielone warzywa
- dlaczego zielone warzywa są zdrowe
- natka pietruszki wartości odżywcze
- natka pietruszki właściwości
- ogórek zielony wartości odżywcze
- ogórek zielony witaminy
- świadome odżywianie
- szpinak właściwości
- warzywa i owoce
- wszystkie zielone warzywa
- zasady zdrowego żywienia
- zdrowa żywność
- zdrowe odżywianie trening
- zdrowy styl życia
- zdrowy styl życia kobiet
- zdrowy styl życia podczas epidemii
- zielone warzywa
- zielone warzywa co zawierają
- zielone warzywa witaminy
- zielone warzywa właściwości
Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.
- Patrycja - Praca i pasja w jednym! Jak zostać instruktorką zumby?
- Jola - Trening fitness dla bardzo początkujących z Paulą Piotrzkowską
- lamparska - 10-minutowy trening unoszący i ujędrniający biust (FitDoncia)
- Patrycja - Do czego prowadzi przewlekły brak dobrej jakości snu
- albatros - Metoda pilates – na czym polega ten rodzaj treningu i kto może go wykonywać?