Polecamy
Czym zajmują się palarnie kawy?
Inne

Czym zajmują się palarnie kawy?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej, gorącej kawy. Jeśli ty również do nich należysz, być może zastanawiasz się, co decyduje o jej smaku i zapachu. Kluczowe znaczenie – oprócz uprawy i zbiorów owoców kawowca – ma sposób obróbki ziaren. Właśnie tym zajmują się palarnie kawy. Co dokładnie dzieje się w takich miejscach?

Od ziarna po aromatyczny napój 

Profesjonalne palarnie kawy sprowadzają ziarna z małych plantacji mieszczących się na terenach Afryki, Azji, Australii i Ameryk. Oczywiście surowce muszą być najwyższej jakości, by otrzymana kawa zachwycała bogactwem walorów smakowych. Ziarna transportowane są drogą morską. Gdy już trafią do palarni, odbywa się staranna selekcja. Surowce zanieczyszczone lub z widocznymi ubytkami zostają odrzucone. Co ciekawe, ziarna kawowca mają jasnozielony kolor. Dopiero po wypaleniu w odpowiednich warunkach przybierają dobrze nam znany wygląd. Sama obróbka termiczna nie należy do łatwych. Wypalanie kawy śmiało można nazwać sztuką. W zależności od temperatury i czasu palenia ziaren uzyskuje się odmienne efekty.

Na czym polega proces wypalania kawy?  

Palenie kawy odbywa się w specjalistycznym piecu, gdzie temperatura osiąga nawet 250 stopni Celsjusza. Samo wypalanie trwa zaledwie od kilku do kilkunastu minut. W tak krótkim czasie zachodzą niezwykle skomplikowane procesy chemiczne, wskutek których ziarna zyskują aż 700 związków aromatyczno-smakowych. Każdy rodzaj ziaren wymaga indywidualnie dobranej metody obróbki. Inaczej wygląda wypalanie ziaren przeznaczonych do mocnego espresso, a inaczej tych, które mają posłużyć do przyrządzania delikatnej, białej kawy. Od sposobu wypalania zależy poziom goryczki i kwaskowatości uzyskanego produktu, a także intensywność i głębia smaku. 

Palarnie kawy – najlepsze miejsca na zakupy dla kawoszy 

Dobre palarnie kawy, na przykład https://coffeeandsons.pl/, zajmują się nie tylko obróbką ziaren, ale i sprzedażą produktów do kawiarni i klientów indywidualnych. Ziarna trafiają do sprzedaży już kilka dni po wypaleniu, dzięki czemu kawa oferowana w palarniach jest naprawdę świeża. W palarni można znaleźć różne rodzaje kawy odpowiednie do wielu sposobów przygotowania, w tym kawy do metod przelewowych, do ekspresu oraz do kawiarki. Paczka dobrej gatunkowo, świeżej kawy to doskonały pomysł na prezent dla miłośnika czarnego napoju. Dostępne w marketach kawy nie mogą równać się z tymi, które pochodzą prosto z palarni. Różnica w zapachu, smaku i aromacie jest kolosalna! 

Fot.: NordWood Themes/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Szybki trening na pośladki z Moniką Kołakowską (Wyzwanie 10-dniowe)
Szybki trening na pośladki z Moniką Kołakowską (Wyzwanie 10-dniowe)
Krągłe i jędrne pośladki to marzenie każdej kobiety. Aby osiągnąć spektakularny efekt, trzeba oczywiście regularnie trenować tę partię mięśni. Wykonywanie […]
Kawior – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Kawior – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Kawior należy do grona produktów spożywczych uważanych za luksusowe, pomimo że obecnie jest znacznie lepiej dostępny niż kiedyś.
Czym są peptydy?
Czym są peptydy?
Peptydy to związki chemiczne o niezwykłych właściwościach i o bardzo szerokim zastosowaniu. Przekonaj się, czym są peptydy, gdzie występują oraz gdzie są wykorzystywane.
Ostatnie wpisy