10 produktów, które działają antynowotworowo
- 310 Odsłon
- Joanna Nowak
- 21 października 2022
- Healthy lifestyle Ten wpis przeczytasz w 3 min.
Liczne badania naukowe pokazały, że istnieje związek między codzienny odzywaniem, a zwiększonym ryzykiem rozwoju różnego typu nowotworów. Jakich produktów używać, aby zwiększyć swoje bezpieczeństwo?
Zielone i czerwone warzywa i owoce
Produkty, takie jak szpinak, jarmuż czy rukola to jedne z zielonych warzyw, które w swoim składzie zawierają duże ilości kwasu foliowego. Jak wiadomo, wiele nowotworów jest uwarunkowanych genetycznie, zmiany pojawiają się w kodzie DNA. Kwas foliowy może zahamować tego typu rozwój i zmniejszyć uszkodzenie materiału genetycznego.
Eksperci zajmujący się profilaktyką nowotworową zauważają także, że w przypadku diety mężczyzn szczególnie istotne jest włączenie do codziennego jadłospisu czerwonych owoców oraz warzyw. Zawarte w nich karotenoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o 30%.
Jagody i śliwki
Kolejnymi produktami znajdującymi się na liście są fioletowe owoce. To właśnie w ich składzie znajduje się najwięcej antyoksydantów i fenoli. Substancje zmniejszają negatywne działanie wolnych rodników. Co więcej, znajdujące się w fioletowych owocach antocyjany chronią skórę przed niekorzystnymi efektami promieniowania UV, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór skóry.
Kurkuma
Badania naukowców z University of California pokazały, że kurkuma może spowolnić rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka mózgu czy piersi. Składniki kurkumy wpływają również bezpośrednio na hamowanie wzrostu komórek guzowych.
Czosnek
Zawarte w czosnku związki organosiarkowe ograniczają proces rozmnażania się komórek rakowych w organizmie. Chińscy badacze wykazali, że jedzenie surowego czosnku co najmniej dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc o prawie ⅓. Zasada ta dotyczyć ma nawet palaczy.
Przetwory mleczne
Zawarta w nich witamina B12 pomaga zachować organizmowi stabilność genetyczną, a także zmniejszyć uszkodzenia kodu DNA.
Pomidory
Na te popularne warzywa należy zwrócić szczególną uwagę ze względu na wysoką zawartość likopenu, czyli substancji, która jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Zwiększona dawka tego związku pomaga zapobiegać uszkodzeniu zdrowych komórek, co w przypadku profilaktyki nowotworowej jest bardzo ważne.
Herbata i kawa
Wśród napoi wspierających dietę antyrakową trzeba uwzględnić herbatę oraz kawę. Badania naukowe dowodzą, że codzienne picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika o blisko 30%. W przypadku czarnej kawy regularne picie jej zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby o około 14%.
Siemię lniane
Produkt ten nie występuje w codziennej diecie często, co okazuje się być dużym błędem. Nasiona siemienia lnianego są doskonałym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy oraz kwasu omega-3. Zawarte w nich lignany (przeciwutleniacze) wspierają gospodarkę hormonalną, chroniąc prawidłową pracę całego układu, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu piersi czy prostaty.
Nasiona i pestki
Oprócz siemienia lnianego na liście nie może zabraknąć takich produktów jak ziarna słonecznika, pestki dyni lub roślin strączkowych. W ich składzie znajduje się selen wchodzący w skład enzymów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita, płuc oraz prostaty.
Zdj. główne: Mike Kenneally/unsplash.com
Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.
- Patrycja o Praca i pasja w jednym! Jak zostać instruktorką zumby?
- Jola o Trening fitness dla bardzo początkujących z Paulą Piotrzkowską
- lamparska o 10-minutowy trening unoszący i ujędrniający biust (FitDoncia)
- Patrycja o Do czego prowadzi przewlekły brak dobrej jakości snu
- albatros o Metoda pilates – na czym polega ten rodzaj treningu i kto może go wykonywać?